Celartec Helicave borospincék

 Utólag is beépíthető borospince - egy hét alatt! 


   Tizennégy kérdés a bortárolásról


     8. A kártevőkAz Ön háza alatt nincs pince, a borhűtő szekrénye dugig van… mit tehet az újonnan vásárolt primőr borokkal?

Vagy nekilát maga a pince megépítésének, feláldozva szabad idejét, felkészül a vasárnapi barkácsoló szintjét meghaladó feladatra vagy a bölcsebb megoldást választja: szakcéghez fordul.

A szakcég - a Celartec Kft. - háza valamely helyisége alá néhány nap alatt megépíti az Ön borpincéjét. Ez a választott modelltől függően kör alakú vagy ovális gödör kiásását, a boltívet alkotó előre gyártott betonelemek  beépítését igényli. A Harnois szabadalom alatt álló eljárás garantálja a talajvíz mentességet és a megfelelő hőszigetelést, illetve a mechanikai teherbíró képességet a külső földnyomás és a boros palackok súlya tekintetében.

A tároló polcrendszerrel kialakított pince 800 - 2500 palack tárolására, a primőr borok optimális érlelésére képes és a teljes kivitelezés, a választott modell és a helyi sajátosságok függvényében 5-10 napot igényel.

[fel]    

 

Nem elegendő a bor tárolására használt helyiség időnkénti szellőztetése, ugyanis a dugó minden szagot magába szív, elnyel. A zárt terekre jellemző szagot csak folyamatos szellőzéssel lehet kizárni, ami a helyiség alján és felső régióiban biztosított levegő-áramlással tökéletesen megoldható. Elkerülendő a hagyma, fokhagyma, sajtok, gyümölcsök borospincében való tárolása, mint ahogy a tisztítószerek és a fűtőolaj vagy ezzel működő készülékek közelsége is. Ezek ellen a szagok ellen nem véd a dugó és üvegnyak viasszal való bevonása sem.

[fel]    

 

 

 

A bor pihenése csak sötétben jár érlelő hatással. A fény, az üvegen áthatoló ultraibolya sugarak az oxidációhoz hasonló ízt okoznak. A pince - egyebek mellett - ezért a legmegfelelőbb hely a tárolásra. Nem kell azonban attól tartani, hogy a látogatásaink során felkapcsolt villanyvilágítás kárt okoz. A közepes teljesítményű izzó  fénye semmi kárt nem okoz, kerülendő viszont a fénycső és a halogénizzó használata.

[fel]    

 

A hideg nem veszélyes a borra: 0 C°-ig, sőt -5 C°-ig károsodás nem éri. A -5 C° azonban határpont, a fagyás már jóvátehetetlen károkat okoz: a bor megtörik. Ráadásul a tágulási folyamat miatt a dugó is kimozdul, a hőmérséklet emelkedését követően oxidálódik borunk. Fagyveszélyes helyeken célszerű a szellőzőnyílást, az ablakot hőszigetelő anyaggal - filc, üveggyapot - fedni. Kritikus helyzetben megoldás a hőfokszabályzós elektromos fűtőtest, amely értékes borait megvédi a katasztrófától.

[fel]    

 

 

Valaha Wagner zenéje lőrévé változtatta a legjobb burgundi borokat... Igaz-e az anekdota? Nem tudhatjuk. Egy biztos: régebben a borok kevésbé voltak stabilak. Nem kell tehát tartani a zajtól, például a hangos zenétől. Ám az autópálya, a metró vagy a vasút közelsége okozta vibráció ártalmas. Ellenük parafa vagy gumi alátétekkel védekezhet.

[fel]    

 

A nedvesség a 90%-os határig nem okozhat kárt. E fölötti relatív páratartalom segítheti bizonyos baktériumok szaporodását, amelyek a dugót támadhatják meg, legyen az ónkupakkal vagy viasszal védve is. Légnedvesség-mérő minden borászati szaküzletben beszerezhető. Ha a mért értékek az Ön pincéjében a 60-70 % között mozognak, az a tökéletes állapot. 90% fölött a palackok címkéje károsodik, leválhat, penészedés jelentkezhet a palackokon, falon, tárolón. Ilyenkor használhat a palackok nedvszívó papírba burkolása, a padló salakkal borítása, esetleg egy kisebb zsák mész valamelyik sarokban.

[fel]    

 

Ha a zárt tér jellemző szagát érzi, ha nyáron pára rakódik palackjai címkéjére, az Ön pincéje fulladozik. Olyan szellőzést kell biztosítani, ami nem okozhat gyakori hőmérséklet-változást. Házilagos megoldásként megfelel a pince talaj szintjéről induló műanyag csöves kivezetés (akár a talajba süllyesztve és a pincefalon  fölvezetve ) amely  a szabadba nyílik. A felső régió szellőzését állítható lamellás ablakkal biztosíthatja.

[fel]    

 

A rágcsálók látogatása  a kartonok, a faládák és állványok elrágásán keresztül okozhat bajt: palackjai "megindulnak", leeshetnek és összetörhetnek. A pókhálózás során egy-két egyednek kegyelmezzünk: ők gondoskodnak a rovarok, így a dugókra veszélyes apró férgek irtásáról.

[fel]    

 

A természetes pincék esetében a meleg és a pára a legtöbb nyugtalanság forrása. A hideg ugyanis - mínusz 5 C°-ig - nem okozhat kárt a borban, míg a 20 C° feletti hosszabb idejű tárolás gyors öregedést, a dugók tönkremenetelét okozhatja. Ami a legveszélyesebb, és feltétlen kiküszöbölendő, az a gyors lefolyású, ismétlődő és jelentős hőmérséklet-változás.  A téli 8 C°-ról a nyári 18 C°-ra való lassú melegedés tehát nem okozhat kárt. Ha gyakoribb és szélesebb tartományú a hőingadozás, a pince hőszigetelését kell javítani. Eredményes lehet a falak parafa vagy hungarocell lemezekkel való borítása. Ha fűtés- vagy melegvizes vezeték halad át a légtéren, szigetelje a csöveket. Ha mindez nem elegendő, a megoldás a klímaberendezés beépítése vagy - kisebb mennyiségek esetén - a  borhűtő szekrény.

[fel]    

 

Ilyen esetben hosszabb távon a dugók elvesztik rugalmasságukat, a palackok szivároghatnak. A szivárgó, levegővel érintkező bor gyorsan ecetesedik. A túl száraz pince nedvesíthető a padló rendszeres locsolásával, egy vödör nedves homok is segíthet.

[fel]    

 

Önnek nincs pincéje,a borhűtő kapacitása nem elegendő és a jóbarátoknál sem tudja elhelyezni értékes borait…  Ha gyűjteményét több száz palackra tervezi és éveket szán az érlelésre, keresni kell a házban egy olyan helyiséget, amely megfelel a sötétség vagy legalább félhomály és állandó hőmérséklet követelményeinek. Ha nem is ideális, de jobb az állandó meleg ( 18-20 C° ), mint a gyakori változás. A kiválasztott helyiségben a polcokat lehetőleg külső falra állítsa, kivéve ha az napsütötte. Kerülje a konyhába nyíló helyiséget (szagok!), a gyakori ajtónyitogatást (fény!) és a fűtőkészülék, illetve vezeték közelségét.

[fel]    

 

Ha több száz üveg bor beszerzését, érlelését tervezi, a borhűtő nem megoldás: egyszerűen a tároló kapacitás szűkössége miatt. Kisebb és gyorsabb körforgású készletekre tökéletes megoldást nyújt  a 12 C° körüli állandó hőmérsékletet és ugyancsak szabályozható páratartalmat biztosító berendezés, ha nem áll fenn gyakori áramkimaradás veszélye és van elegendő szabad területe a viszonylag nagyméretű készülék elhelyezésére.

[fel]    

 

 

 

Igen, ha nincs polcrendszer a pincében, inkább tároljuk borainkat ládában, mint piramisba halmozva. A karton dobozból viszont rakodjunk ki és távolítsuk el a pincéből, ugyanis a nedvességtől gyorsan tönkre mennek, penészednek, rossz szagukat átveszik  a dugók.

[fel]    

 

A polcnak a térgazdaságos tároláson kívül szerepe van a pince hőstabilitásának megteremtésében. A jó barkácsolók könnyen összeállítanak a könyvespolc mintájára egy polcrendszert, ám ajánlott a nedvességálló, kezelt (de nem illatozó) faanyag használata. A rekeszeket oly módon alakítsa ki, hogy a palackok megdöntve (a dugót teljesen érje a bor) és egymáshoz jó szorosan  (hőstabilitás) helyezkedjenek el. A polcrendszer függőleges elemeit betonból, a vízszinteseket fából kialakítva még jobb feltételeket teremthet mind teherbírás, mind hőstabilitás szempontjából.

A szerszámosláda ellenségei beszerezhetnek tároló elemeket a kereskedelemben. A fém szerkezeteket kerüljük: rozsdásodik és vezeti a hőt.

[fel]    

 

  Celartec Kft. Copyright: Celartec Kft. 
     2004 All right reserved! 
  Telefon: +36 30 971 2446  
  Telefax: 06-1-367-6946 e-mail:  info@celartec.hu 
   

 

  Powered by:  B'Ecoland

 

  Designed by: B'Ecoland